Femke Halsema heeft vrijdag in Het Gesprek met de Burgemeester op AT5 voor het eerst teruggeblikt op de "flagrante leugens" van De Telegraaf rondom de aanhouding van haar vijftienjarige zoon. De Amsterdamse burgemeester kon naar eigen zeggen niet anders dan reageren op de voor haar zoon "afschuwelijke berichten".

De Telegraaf pakte op 14 augustus groots uit met berichtgeving over de aanhouding van de zoon van Halsema. Op zowel de voorpagina als twee andere pagina's werd geschreven over een gewapende inbraak in een woonboot en vluchtpoging van de tiener.

Agenten overmeesterden de jongen na een achtervolging. In de woonboot zouden twee messen zijn gevonden en op de vluchtroute een alarmpistool. Het incident zelf vond één maand eerder plaats, maar volgens het dagblad kregen meerdere politiemensen van hogerhand opdracht over het incident te zwijgen.

Volgens Halsema publiceerde De Telegraaf onjuiste informatie en rukte het dagblad de zaak uit haar verband. Diezelfde ochtend publiceerde zij een open brief waarin zij haar zoon verdedigde en de doofpotaffaire ontkende. Deze schreef de politica naar eigen zeggen als burgemeester én als moeder.

"Ik kon die nacht niet slapen. Mijn zoon sliep. Ik dacht: als hij wakker wordt, dan wil ik dat hij weet dat zijn moeder hem verdedigd heeft. De tweede reden was dat ik het heel noodzakelijk vond dat de Amsterdammers wisten dat ik, als er zo'n privékwestie speelt, mijn ambt nooit zou gebruiken."