De onlangs vertrokken financieel directeur van Afval Energie Bedrijf (AEB), Derk Kappelle, krijgt een vertrekregeling mee, maar de gemeente Amsterdam vindt dit ongepast.

Hoe hoog de vertrekregeling is die Kapelle meekrijgt, is niet bekendgemaakt. Een bestuurder van AEB wordt volgens de WNT-norm betaald, een wet voor inkomens in de publieke sector. Dit jaar is de WNT-norm vastgesteld op maximaal 194.000 euro, met een maximale ontslagvergoeding van 75.000 euro.

Het bedrag dat Kapelle meekrijgt, zou binnen deze wettelijke normen vallen. Toch keurt het college het maken van deze afspraak af, schrijft wethouder Udo Kock dinsdag aan de gemeenteraad. "Gezien de situatie waarin AEB verkeert, vindt het college iedere vorm van een vertrekregeling ongepast."

Zaterdag werd bekend dat de financieel directeur per direct vertrekt bij het noodlijdende AEB. Het vertrek van de financiële topman van het bedrijf volgt na een rumoerige periode bij het afvalverwerkingsbedrijf. Sinds een maand liggen vier van de zes verbrandingsovens stil vanwege veiligheidsproblemen.

Ook heeft de afvalverwerker ernstige financiële problemen. De gemeente Amsterdam en banken zeiden deze maand al 16 miljoen euro steun toe, maar er is volgens AEB snel meer geld nodig om het bedrijf te redden van een faillissement.