De eigenaren van club Mad Fox aan de Amsterdamse Spuistraat stappen vrijdag naar de rechter. Zij willen dat de club weer opengaat, nadat ze in april de deuren moesten sluiten vanwege een handgranaat die bij de ingang ontplofte.

In de maanden voor het incident kwamen al meerdere meldingen binnen over handgranaten. De politie heeft deze meldingen onderzocht, maar er werden geen explosieven aangetroffen.

"Door de explosie en meldingen is het woon- en leefklimaat ernstig aangetast en de openbare orde ernstig verstoord", meldde de gemeente in april. Burgemeester Femke Halsema besloot daarom om de club per direct en voor onbepaalde tijd te sluiten.

De eigenaren van de club hadden al een verzoek ingediend bij de gemeente om opnieuw open te mogen gaan. Zij beloofden beter contact te onderhouden met de politie en het cameratoezicht te verbeteren. Volgens de gemeente waren deze maatregelen echter niet toereikend.

Het probleem zou er vooral in liggen dat de horecagelegenheid eigenlijk geen vergunning heeft als club. De openingstijden zouden daarom aangepast moeten worden, oordeelde de gemeente.

De eigenaren proberen vrijdagmiddag via de rechter hun gelijk te behalen.