Bewoners van De Gouden Bocht, een deel van de Herengracht in Amsterdam, stappen naar de rechter vanwege tien schuttingen op de gracht.

Oscar Hammerstein, een advocaat met een kantoor aan De Gouden Bocht, start het kort geding namens de Vereniging Bewoners van De Gouden Bocht.

Volgens de initiatiefnemers zijn de hekken "volkomen onnodig", gaan ze ten koste van ruimte voor het stallen van fietsen en parkeren van auto's en gooien mensen er afval overheen. Bovendien vinden de bewoners de blauwe hekken ontsierend.

De schuttingen werden aanvankelijk na de storm van 5 juni geplaatst om de boomstronken te verbergen. De hekken staan er echter nog steeds. Volgens de initiatiefnemers weigert de gemeente de hekken te verwijderen.

Hammerstein: Gemeente verantwoordelijk voor openbare ruimte

"Bewoners besteden hier honderdduizenden euro's om panden volgens de regels van Unesco Werelderfgoed te onderhouden. Voor de openbare ruimte heeft de gemeente een speciale zorgplicht. Wij mogen niets veranderen", aldus de advocaat.

Tenzij de gemeente de hekken alsnog verwijdert, zal het kort geding volgens Hammerstein in de tweede of derde week van september plaatsvinden.