De gemeente Amsterdam wil de bomen op de Rozengracht kappen. Dat blijkt uit een gemeentelijke brief die bewoners en ondernemers over de werkzaamheden hebben gekregen.

De gemeente wil de straat opnieuw inrichten om de verkeersveiligheid, doorstroming en 'kwaliteit van de openbare ruimte' te verbeteren.

"Van de huidige 33 bomen moeten er veel - mogelijk alle - helaas worden gekapt", schrijft de gemeente in de brief. "Hiervoor planten we 37 bomen en laag groen terug."

Ook alle 53 parkeerplaatsen en de veertien laad- en losplaatsen in de straat verdwijnen. Er komt wel een 'flexibele servicestrook', waar naast terrassen ook 25 laad- en losplaatsen op komen. Op die 25 plekken mogen bewoners met een parkeervergunning in de avond en nacht parkeren.

Maximumsnelheid auto's naar 30 kilometer per uur

De maximumsnelheid voor auto's moet naar 30 kilometer per uur gaan. Ook worden er 'verkeersremmende maatregelen' genomen. De auto zou ruimte moeten inleveren in de straat.

Na de zomervakantie kunnen bewoners en andere belanghebbenden reageren op de plannen van de gemeente. Wanneer de straat daadwerkelijk opnieuw wordt ingericht, is nog onduidelijk. Dit is pas mogelijk nadat negen monumentale bruggen zijn vervangen. Dat gebeurt naar verwachting vanaf 2021.

Op 12 september organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst over de plannen.