De politie start een integriteitsonderzoek naar het lekken van informatie rondom de aanhouding van de vijftienjarige zoon van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.

Het onderzoek zal worden verricht door het bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de Amsterdamse politie, meldt een woordvoerder van de politie.

Met het onderzoek hoopt de politie te achterhalen welke agent of agenten informatie hebben gelekt naar De Telegraaf over de aanhouding van de vijftienjarige jongen. De krant meldde woensdagochtend dat de zoon van Halsema in juli een gewapende inbraak zou hebben gepleegd.

In het artikel suggereren anonieme agenten dat de aanhouding onder de pet is gehouden.

Voorval woensdag genuanceerd

De burgemeester én de advocaat van de jongen, Peter Plasman, hebben het voorval woensdag genuanceerd. De tiener zou vorige maand een woonboot hebben betreden samen met een leeftijdsgenoot, waar ze met een brandblusser hebben gespoten.

Toen de politie werd gebeld, rende de vijftienjarige jongen weg en ontdeed hij zich ook van een nepwapen.

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) weerspreken woensdag dat er sprake is van een doofpot. De zaak is, voor deze in de publiciteit kwam, overgedragen aan het parket Haarlem om belangenverstrengeling te voorkomen.