De rechtbank in Arnhem heeft bepaald dat de 22-jarige Mehmet A. uit Tiel ruim 84.000 euro moet betalen aan de Staat. De voormalig aspirant-agent van de politie-eenheid Amsterdam verdiende dit geld door bijna een jaar lang geheime informatie uit politiesystemen door te spelen aan de onderwereld.

In maart van dit jaar werd A. al veroordeeld tot 45 maanden celstraf voor het schenden van het ambtsgeheim, computervredebreuk en corruptie.

De rechtbank en het Openbaar Ministerie (OM) zeiden toen dat het vermoeden bestaat dat A. doelbewust bij de politie werd gestationeerd om informatie door te spelen aan het criminele circuit.

De man was sinds begin 2017 gestationeerd als arrestantenwacht bij het cellencomplex in Amsterdam-Zuidoost. Hij surveilleerde ook op straat en was op dat moment nog bezig met zijn opleiding.

A. haalde volgens justitie sinds december 2017 tientallen namen van drugscriminelen, plofkrakers en leden van criminele motorbendes door de politiesystemen.

Justitie spreekt van een "schrikbarend grote hoeveelheid illegale raadplegingen en het veelvuldig doorverkopen daarvan".

A. hield een spreekuur met criminelen

De werkwijze van de corrupte politieman was opvallend. A. zou een soort spreekuur in zijn auto hebben gehouden, waarbij hij tegen betaling geheime informatie deelde. Naar eigen zeggen kreeg hij 250 euro per op te vragen naam en ging het om ongeveer vijftig namen in totaal.

Als hij meer namen tegelijkertijd moest opzoeken, gaf de agent korting. Zo speelde hij op een bepaald moment in ruil voor 1.250 euro informatie over zes personen door.