De voltallige oppositie in de gemeenteraad eist dat het Amsterdamse college nog voor vrijdag meer informatie geeft over de crisis bij het Afval Energie Bedrijf (AEB).

Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Johnas van Lammeren eist namens de voltallige oppositie (VVD, Forum voor Democratie, CDA, DENK, Partij van de Ouderen, ChristenUnie en Bij1) een schriftelijke update over de gang van zaken bij het afvalbedrijf.

De gemeenteraad is sinds vorige maand in meerdere geheime sessies bijgepraat over de afvalcrisis. Maar volgens de oppositie zijn hierbij belangrijke onderwerpen overgeslagen, zoals de financiële status van het AEB.

De oppositie wil vanaf heden wekelijks worden geïnformeerd. Wanneer het vrijdag niet wordt bijgepraat overweegt het om het college terug te roepen van het zomerreces.

AEB had financiën niet op orde

Vorige maand bleek dat het afvalverwerkingsbedrijf haar financiën niet op orde had. Toch werd een faillissement voorlopig voorkomen dankzij een toezegging van 16 miljoen euro door de gemeente en banken. Daarnaast heeft de gemeente eerder dan gepland 6,2 miljoen euro aan rekeningen aan het bedrijf betaald.

Het is al langer onrustig bij het afvalverwerkingsbedrijf. Sinds februari vorig jaar staat het AEB onder verscherpt toezicht van de omgevingsdienst, omdat de veiligheid van de medewerkers niet meer kon worden gegarandeerd.

De crisis bij het bedrijf heeft grote gevolgen voor het ophalen van onder meer bedrijfsafval in heel Nederland. Sinds 5 juli werken slechts twee van de zes verbrandingslijnen.