De Diemens oud-wethouder Jorrit Nuijens was niet onder invloed van verdovende middelen toen hij op 20 juni werd aangehouden bij het stadhuis van Amsterdam. Dat blijkt uit een bloedonderzoek van de politie.

Dinsdag verspreidde Nuijens via Twitter een foto van een brief van de politie waarin staat dat er in zijn bloed geen stoffen zijn aangetroffen die strafbaar zijn gesteld. De politie bevestigt tegenover NU.nl dat het om een authentieke brief gaat.

Het bloed van de oud-wethouder is getest op alcohol, cocaïne, amfetamine en methamfetamine. Van deze middelen is aangetoond dat zij een ontremmende invloed hebben en de kans op geweld kunnen vergroten. Wanneer positief wordt getest op deze middelen geldt een strafverzwaring.

'Nuijens zat schreeuwend op terras'

De 39-jarige Nuijens zat op 20 juni volgens de politie schreeuwend op een terras en heeft daar een glas kapot gegooid. Ook zou hij naar agenten hebben gespuugd. Hij verzette zich hevig bij zijn arrestatie.

Agenten troffen een flesje met vermoedelijk GHB en twee zakjes wiet aan in de tas van de Diemenaar. Door deze vondst, in combinatie met het gedrag van Nuijens, ontstond het vermoeden dat hij onder invloed was van verdovende middelen.

De oud-wethouder stelde kort na zijn arrestatie al dat de berichtgeving over zijn arrestatie "een aantal onwaarheden" bevatte.

Het Openbaar Ministerie (OM) beraadt zich nog over de aanklacht tegen Nuijens, vertelt een woordvoerder tegen NU.nl.