De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een zeventienjarige automobilist aangehouden voor het doorrijden na een eenzijdig ongeval in de Amsterdamse wijk Westpoort, waarbij zijn 15-jarige bijrijder zwaargewond raakte.

De minderjarige bestuurder botste met hoge snelheid tegen een lantaarnpaal op de Australiëhavenweg, nadat hij zich probeerde te onttrekken aan een politiecontrole.

De bijrijder werd door de botsing uit de auto geslingerd en schoot door het glas van een abri. Hij is met vermoedelijk meerdere botbreuken naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

De bestuurder van de auto sloeg op de vlucht, maar kon na een korte achtervolging in de boeien worden geslagen.

Bestuurder testte positief op gebruik THC

De politie constateerde dat de bestuurder opvallend rijgedrag vertoonde. Bij het zien van de politie drukte de jongen het gaspedaal in om niet veel later de lantaarnpaal te rammen.

De automobilist reed zonder rijbewijs en testte positief op het gebruik van THC. De Verkeers Ongevallen Analyse heeft een sporenonderzoek ingesteld. Team Opsporing Ernstige Verkeersongevallen stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar het incident.