Een deel van de kade aan de Prinsengracht aan de kant van hotel Pulitzer wordt tijdens het Prinsengrachtconcert afgesloten. Dit betekent minder plek voor bezoekers, zo meldt de organisatie.

Jaarlijks trekt het Prinsengrachtconcert zo'n 10.000 bezoekers en die extra belasting kan de kade mogelijk niet aan. De gemeente vreest ongelukken of zelfs het instorten van de zwakste delen.

Zo wordt het deel op de hoek van de Prinsengracht en de Reestraat afgesloten. "We doen er alles aan om het concert veilig en verantwoord te organiseren. De kades hebben onze volle aandacht", zegt de projectcoördinator van het Prinsengrachtconcert.

Hoeveel staanplaatsen er moeten worden opgeheven en wat dit zal betekenen voor het bezoekersaantal is nog onbekend. "We zijn nog in overleg met de gemeente. We proberen alternatieve plaatsen aan te bieden, maar er zullen inderdaad minder staanplaatsen zijn. Het aantal boten dat wordt toegelaten blijft wel hetzelfde", aldus de projectcoördinator.

Ook tijdens de Pride was dit deel van de Prinsengracht afgesloten om instortingsgevaar tegen te gaan.

750 bruggen voldoen niet aan wettelijke constructieve eisen

Volgens een huidige inschatting van de gemeente moeten van de 200 kilometer kademuur zo'n 135 kilometer worden gerenoveerd. Van de 850 bruggen voldoen 750 niet aan de wettelijke constructieve eisen.

Naar verwachting duurt het nog decennia voor alle kades en bruggen weer aan de eisen voldoen. De gemeente liet eind juni weten te beginnen aan het herstel. De totale kosten van het project zijn 450 miljoen euro. Daarvan gaat 185 miljoen euro naar de kademuren en zo'n 265 miljoen euro naar de bruggen.

Het Prinsengrachtconcert is op zaterdag 17 augustus en is gratis te bezoeken.