Vervoersregio Amsterdam gaat vanaf september experimenteren met gratis 'wisselfietsen' op station Zuid. De fietsen worden gedeeld door mensen die van hun huis naar station Zuid rijden en mensen die vanaf het station naar hun werk rijden.

Het experiment moet de oplossing bieden voor overvolle fietsenstalling bij het station.

De fietsenstalling wordt voornamelijk gevuld door fietsen van forenzen. Zij gebruiken vaak een 'stationsfiets' om van- en naar het station te fietsen. Deze staat de overige tijd in de stalling.

Tweehonderd mensen kunnen zich gratis aanmelden voor de proef met de wisselfietsen. De helft daarvan moet minstens 1,5 kilometer van station Zuid wonen, de andere helft 1,5 kilometer van het station werken.

De bedoeling is dan de eerste helft in de ochtend naar het station fietst en dat de andere helft dezelfde fietsen gebruikt om van het station naar hun werk te fietsen. Aan het eind van de werkdag zal dit patroon zich herhalen.

Proef duurt een half jaar

Hierdoor zullen deze fietsen niet de gehele werkdag een plek in de fietsenstalling vullen. Dertig fietsen worden als buffer gebruikt zodat niemand zonder fiets komt te staan.

Mensen die willen deelnemen aan de proef moeten ten zuiden van de ring wonen of werken. De proef begint in september en duurt een half jaar.