Burgemeester Femke Halsema mag hotel Parkview gesloten houden nadat er begin deze maand een explosief ontplofte, beslist de voorzieningenrechter maandag.

De explosie vond plaats in de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 juli, rond 4.25 uur. Door de ontploffing raakten naastgelegen woningen, auto's en het hotel zelf beschadigd. Er vielen geen slachtoffers.

Bij hetzelfde hotel werd in oktober vorig jaar ook al een granaat aangetroffen. Die granaat ontplofte niet, in tegenstelling tot het explosief dat begin deze maand in de straat werd geplaatst.

Het hotel in Amsterdam-Zuid werd twee weken geleden voor onbepaalde tijd gesloten. De eigenaar van het hotel maakte bezwaar tegen deze sluiting en vroeg de rechter het besluit te schorsen.

'Besluit voldoende gemotiveerd'

Volgens de eigenaar is er geen verband tussen de twee explosieven en is er geen rekening gehouden met haar belangen bij het sluiten van het hotel. Door de sluiting zou het hotel failliet gaan.

De voorzieningenrechter oordeelt maandag dat de burgemeester voldoende heeft gemotiveerd waarom het belang van de openbare orde zwaarder weegt dan het belang van de eigenaar. Het bezwaar is daarom afgewezen.