Een voormalig medewerker van de Amsterdamse zorginstelling Cordaan is dinsdag veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden voor het bestelen, straffen en kleineren van cliënten.

De vrouw zorgde tussen 2009 en 2013 samen met een andere vrouwelijke collega voor een onveilige en intimiderende sfeer, oordeelt de rechtbank dinsdag. Cliënten werden hard behandeld en vernederd.

Ook werden zij gedwongen om hun pinpas en geld af te staan aan de vrouwen. Volgens hen was dit nodig omdat de cliënten zelf niet goed met geld om konden gaan.

Het geld werd vervolgens in één pot gestopt, waar de vrouwen geld uithaalden als cliënten iets nodig hadden. Een deel van de pot werd gebruikt voor henzelf. De vrouwen hebben geen administratie bijgehouden, waardoor het onduidelijk is hoe hoog dit bedrag was.

De rechtbank rekent het de zorginstelling zwaar aan dat het zo lang mis kon gaan, maar laat dit niet meewegen bij het bepalen van de straf. Wel is er rekening gehouden met het feit dat de vrouw een psychische behandeling is aangegaan.