Het stadsbestuur en het noodlijdende afvalverwerkingsbedrijf AEB hielden vrijdag in crisisoverleg. De gemeente heeft aangeboden om voor zes miljoen euro garant te staan, maar stelt daar wel voorwaarden aan. Dit weekend overleggen beide partijen verder.

Dat bevestigen bronnen omtrent de onderhandelingen aan AT5.

Het AEB moet voor de kapitaalinjectie wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet er onder andere een herstructureringsmanager worden aangesteld die orde in de chaos moet scheppen.

De gesprekken over de financiële hulp en de voorwaarden hiervan zijn nog steeds aan de gang en gaan dit weekend verder.

Bedrijf staat onder verscherpt toezicht

Het AEB slaagt er de laatste tijd niet in om controle te krijgen over de veiligheid van afvalverbranding. Daarom zijn vier van de zes verbrandingslijnen inmiddels stilgelegd.

Andere afvalverwerkingsbedrijven willen eerst geld zien voordat zij het afval van het AEB gaan overnemen. De gemeente kan dat nu nog niet garanderen. Zolang die garantie er niet is, wordt het bedrijfsafval straks niet meer opgehaald.

Het bedrijf staat sinds februari vorig jaar onder verscherpt toezicht van de gemeente. Vorige week lekte uit dat het bedrijf op omvallen staat en bijna failliet is.

De gemeente is zowel klant als aandeelhouder van het AEB. Het AEB heeft honderden miljoenen euro's geleend, onder andere bij de gemeente.

Vrees voor landelijk probleem

Doordat het AEB slechts twee verbrandingsovens in gebruik heeft, kan alleen nog het huisvuil uit Amsterdam en omliggende gemeenten worden verwerkt. Andere klanten van het AEB kunnen er daardoor niet terecht.

De Vereniging Afvalbedrijven (VA) heeft burgemeester Femke Halsema van Amsterdam donderdag een brandbrief gestuurd over de situatie bij de AEB. De VA vreest dat het afval op veel plaatsen in Nederland niet meer kan worden ingezameld als er niet snel duidelijkheid komt.

Ook risico op vies oppervlaktewater

Ook rioolslib wordt normaal verwerkt door het AEB, maar momenteel niet meer."We hebben nu tijdelijke opslag geregeld op twee plekken voor de komende twee weken", zegt Peter Smit van Waterschap Amstel, Gooi & Vecht, dat hiervoor verantwoordelijk is. "Maar daarna kunnen we dat niet meer kwijt."

Als er geen oplossing vanuit het Rijk komt, is er een risico op vies oppervlaktewater, aldus Smit.