De Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat "hoogstwaarschijnlijk" een extra vakantieweek invoeren om de werkdruk voor studenten en docenten te verlichten. Het gaat om een vrije week in mei vanaf 2020.

Dat bevestigt de universiteit na berichtgeving van studentenblad Folia. Hoewel de handtekeningen nog niet onder het plan zijn gezet, geeft de universiteit aan dat de plannen "zeer concreet" zijn.

Doorgaans hebben studenten op Nederlandse universiteiten 'slechts' twee vakantieperiodes: in de zomer en in december. Volgens de Centrale Studentenraad (CSR) van de UvA is dat te weinig. Uit een enquête onder studenten op het Science Park zou blijken dat studenten behoefte hebben aan meer rust.

Volgens de Centrale Studentenraad is een extra vakantieweek een belangrijk middel om de werkdruk bij studenten te verlichten. De UvA voelt daar veel voor, zegt een woordvoerder. Het is de bedoeling dat het een onderwijsvrije week wordt, zonder studieopdrachten. "Het moet echt een rustmoment zijn", zegt een woordvoerder.