Het Namenmonument mag worden gebouwd op de geplande locatie aan de Weesperstraat in Amsterdam. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam dinsdag besloten.

Omwonenden waren naar de rechter gestapt omdat er in hun ogen gekeken moest worden naar de "gebrekkige" besluitvormingsprocedure, waarbij ze naar eigen zeggen geen inspraak hadden gehad.

Buurtbewoners hadden bezwaar omdat zij niet betrokken waren bij onder andere de vormgeving van het monument en de keuze van de locatie.

Volgens hen zou het monument "veel te groot uitpakken" en op een locatie komen die er niet voor geschikt is. Daarnaast zou het onder andere problemen veroorzaken op het gebied van sociale en verkeersveiligheid.

De rechtbank laat weten dat het college van B en W niet verplicht was om de omwonenden extra inspraak te geven in kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Ook is er volgens de rechtbank genoeg gedacht aan de verkeersveiligheid.

Het monument wordt geplaatst ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Op het Namenmonument komen 102.000 namen te staan.