De acht meter hoge beeltenis van Eberhard van der Laan werd maandagmiddag op het Mercatorplein in Amsterdam-West officieel gepresenteerd. Het kunstwerk Damsko Strijder, gemaakt door kunstenaarscollectief Kamp Seedorf, werd door weduwe Femke van der Laan onthuld.

De kunstenaars legden afgelopen week de laatste hand aan het enorme kunstwerk. Met ruim 4000 stemmen werd het werk als grote favoriet gekozen door de Amsterdammer bij een ontwerpwedstrijd vorig jaar.

Naast de beeltenis van Van der Laan staan de woorden die hij in zijn afscheidsbrief aan alle Amsterdammers schreef: "Zorg goed voor onze stad en voor elkaar."

Eerdere versie verscheen bij metro-ingang Wibautstraat

Een eerdere versie van het kunstwerk verscheen in 2017 bij een metro-ingang aan de Wibautstraat, net nadat bekend was geworden dat de burgemeester aan longkanker leed. Van der Laan nodigde de kunstenaars later uit bij zijn ambtswoning om de kunstenaars te bedanken.

Het eerste werk aan de Wibautstraat, hoewel het van de gemeente mocht blijven, werd door een medewerker van het GVB per ongeluk weggehaald. Inmiddels hangt een variant ingelijst in het Amsterdam Museum.