Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag acht jaar cel en een rijontzegging van tien jaar geëist tegen de 52-jarige Johnny O. uit Krommenie voor een dodelijke aanrijding op de A10 vorig jaar december. Bij het ongeluk kwamen twee opzittenden van een motor, een 44-jarige man en een 34-jarige vrouw, om het leven.

Aan het fatale ongeval, dat plaatsvond op de Amsterdamse ringweg A10 bij het knooppunt Coenplein, ging een verkeersruzie vooraf. Volgens verklaringen van de verdachte en meerdere getuigen zou de motor de 52-jarige man hebben afgesneden, waardoor hij moest remmen en de vangrail raakte.

Vervolgens is de automobilist achter de motorrijder aangereden om hem tot stoppen te manen. O. verklaart zelf dat hij hen per ongeluk zou hebben aangereden, waardoor zij ten val kwamen. Hij ontkent dat hij de motor bewust heeft aangereden.

Meerdere getuigen, waaronder de dochter van O., hebben echter verklaard dat de bestuurder twee keer naar rechts heeft gestuurd, richting de motor. De eerste keer kon de motorrijder het voertuig overeind houden, maar de tweede keer ging de motor onderuit, waardoor de opzittenden om het leven kwamen.

Voorwaardelijke opzet op de dood

Volgens het OM is er sprake van voorwaardelijke opzet op de dood.

"Als je bewust instuurt als automobilist op een motor dan kan het niet goed gaan", vindt de officier van justitie. "Dan neem je op de koop toe dat er een aanmerkelijke kans is dat het verschrikkelijk mis gaat. En dat is helaas ook gebleken."

Voor het eerst camerabeelden

In de zitting van vrijdag werden er voor het eerst camerabeelden getoond. De beelden zijn niet van het ongeluk zelf, maar zijn vlak daarvoor opgenomen.

Op de beelden is te zien hoe O. rechts wordt ingehaald door de motor en vervolgens naar rechts stuurde. Volgens O. was dit om naast de motorrijder te komen en hem te manen om te stoppen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.