Tien woningen zijn donderdag onbewoonbaar verklaard na de zeer grote brand in een restaurant aan het Europaplein in Amsterdam. Voor die bewoners wordt tijdelijk vervangend onderdak geregeld, meldt de brandweer Amsterdam-Amstelland.

De brand ontstond omstreeks 12.20 uur in de keuken van het restaurant, vermoedelijk door een vlam in de pan. Het vuur breidde zich al snel uit naar bovengelegen woningen.

De brandweer rukte massaal uit. Zestig brandweerlieden zetten zich met meer dan tien blusvoertuigen in om het vuur te bestrijden. De Amsterdamse brandweer werd hierbij ondersteund door collega's uit naastgelegen regio's, zoals uit Kennemerland, Zaanstreek-Waterland en Gooi en Vechtstreek.

Drie personen raakten gewond. Zij waren in een van de panden toen de brand uitbrak. Eén van hen liep brandwonden op. De andere twee personen ademden rook in. Allen zijn ter plaatse behandeld door medisch personeel.

Brand zorgde voor veel rookontwikkeling

De brand ging gepaard met veel rookontwikkeling. De rook trok onder meer over het nabijgelegen plein bij de RAI.

De brandweer gaf omstreeks 16.45 uur het sein brand meester, waarna de nabluswerkzaamheden nog enige uren duurden.

Brand zorgde voor vertraging in het verkeer

Het verkeer op verschillende plekken in Amsterdam werd geraakt door de gevolgen van de brand.

De metrohalte Europaplein (nabij de RAI), de route langs het Europaplein en afrit s109 (richting de RAI) zijn tijdens de brand afgesloten geweest.

De gemeente Amsterdam organiseert op 28 juni om 18.00 uur een voorlichtingsbijeenkomst voor de direct betrokkenen in het stadsloket Zuid aan de President Kennedylaan 923.

De A10-Zuid liep vol door de brand bij Europaplein (Foto: Rijkswaterstaat/Twitter).