Verschillende bruggen in Amsterdam kunnen door de hitte niet meer open. De gemeente was uit voorzorg bezig de bruggen te koelen, maar meldt dinsdag dat het niet meer verantwoord is om de bruggen in de stad open te laten gaan. De gemeente kijkt rond 21.00 uur of de bruggen weer open kunnen.

Boten waar de brug voor open zou moeten, kunnen dus niet verder varen. Het verkeer dat over de brug heen wil, kan wel blijven rijden.

De gemeente Amsterdam koelt de beweegbare bruggen in de stad vanwege de hitte. Als de temperatuur boven de 25 graden komt, kan het gebeuren dat bruggen door het uitzetten van het materiaal niet meer open en dicht kunnen. Om dat te voorkomen, worden de bruggen nat gemaakt. Bij zeer hoge temperaturen moet soms tot laat in de avond worden gekoeld.

De bruggen die gekoeld worden, liggen op de Amstelroute en de Kostverlorenvaartroute. Op de Amstelroute gaat het om de Hortusbrug en de Berlagebrug en op de Kostverlorenroute zijn dat de Willemspoort, Wiegbrug, Kinkerbrug, Overtoomsesluis en Zeilstraat.

Belangrijk om er op tijd bij te zijn

Het is volgens een woordvoerder van de gemeente belangrijk om er op tijd bij te zijn. "De warmte trekt diep in de constructie delen van de brug, en het duurt erg lang om die warmte te verdrijven", aldus de woordvoerder.

Door de bruggen te koelen, probeert de gemeente de snelheid van de uiteenzetting van het materiaal te beïnvloeden. "We beginnen met koelen als de noodzakelijke vrije ruimte tussen de brugdelen in de buurt komt van één centimeter."

Gevolgen van niet koelen voor tram

Ook de tramrail zou problemen ondervinden van de hitte. Over veel bruggen in Amsterdam lopen tramrails. De overgangen kunnen door de temperatuurverschillen tussen zomer en winter beschadigd raken, waardoor ook schade ontstaat aan de wielen van de tram.

Ook levert het geluidsoverlast voor omwonenden op.