Het Calvijn College heeft meer duidelijkheid gegeven over de reden waarom 77 leerlingen van het Calvijn College nog steeds op de uitslag van hun examen wachten. Een opdracht die voor 2,5 procent meetelt voor het eindcijfer is niet geregistreerd door de examencommissie. Het is nu de vraag of alle verplichte stof voor het diploma voldoende is getoetst.

Het gaat om een opdracht uit het werkboek van het vak Engels. Deze afgenomen opdracht telde mee voor het schoolexamen van de vmbo kaderleerlingen. De opdracht bepaalt uiteindelijk voor 2,5 procent het eindcijfer van Engels.

Bij controle van de examencijfers werd echter duidelijk dat de opdracht nooit is opgenomen in de examenadministratie van het Calvijn College. Hierdoor kan het op dit moment niet meetellen voor het eindexamen.

Omdat de werkboekopdracht niet is geadministreerd, is namelijk nooit nagegaan of de opdracht wel toetst wat het zou moeten toetsen. "Dit is een administratieve fout. Waar mensen werken worden fouten gemaakt", vertelt een woordvoerder van het Calvijn College aan AT5.

In gesprek met onderwijsinspectie

"De toets is niet officieel genoeg, niet formeel genoeg getoetst", zegt de woordvoerder van het college, die niet kan toelichten wat dat precies betekent. "Wij zijn nu nog in gesprek met de onderwijsinspectie over hoe zwaar dit wordt aangerekend. Daarom kan ik er nog niet veel over vertellen."

Het Calvijn College denkt wel dat met andere toetsen de verplichte examenstof voldoende is getoetst aan de leerlingen. Als dat klopt zouden de examens dus ook geldig zijn.

Inspectie is nog bezig met onderzoek

De inspectie is zo ver nog niet. Die doet momenteel nog onderzoek naar de zaak en een woordvoerder wil daarom niet zeggen of dit betoog wordt geaccepteerd. "We zijn hier met man en macht bezig om de leerlingen zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen", zegt de woordvoerder.

"We willen het echter wel zorgvuldig doen, zodat de leerlingen ook echt zeker weten dat hun diploma geldig is. We zijn in conclaaf met het Calvijn College en willen binnen afzienbare tijd duidelijkheid scheppen."

Calvijn College wil donderdag nog leerlingen informeren

Dat is uiteraard ook de hoop van het Calvijn College. "Wij blijven hier nog wel even aan het werk. Er wordt gepraat met de inspectie. We hopen nog steeds vandaag (donderdag, red.) de leerlingen te informeren."

Naast de hierboven beschreven administratieve fout bleek dat van twee andere toetsen de cijfers niet tijdig waren ingevoerd. Dit probleem is inmiddels verholpen.