De storm in de nacht van woensdag op donderdag heeft voor flinke schade en overlast gezorgd op verschillende plekken in Amsterdam. Vijf mensen raakten lichtgewond tijdens de storm, onder wie een persoon door een omgevallen boom nabij de Amstel. De brandweer rukte ongeveer 150 keer uit voor stormschade en wateroverlast.

De storm heeft flink huisgehouden op de Sumatrakade op het Java-eiland. Er is een dakdeel naar beneden gekomen, wat veel schade heeft aangericht aan geparkeerde auto's op de kade.

Daarnaast zou er een deel van een balkon naar beneden zijn gekomen. Niemand raakte hierbij gewond.

Ook de bomen aan het water hebben het zwaar te verduren gehad. Door de vele takken die op straat liggen, kan bus 48 ook tijdelijk niet meer over de kade rijden. Het is nog niet bekend wanneer de bus weer volgens dienstregeling rijdt.

Omgevallen bomen in binnentuin bij Java-eiland (Foto: Jochem Heerkens)

Boom valt voor peeskamers op de Wallen

Ook op het Oudekerksplein op de Wallen spookte het aardig in de nacht van woensdag op donderdag. Door zware windstoten begaf een boom het die daar neerkwam vlak voor de deuren van de peeskamers op het plein. Op beelden van AT5 is de schade te zien. Voor zover bekend raakte hier niemand gewond.

Ook verderop voor de deur van een steakhouse was het raak. De schermen op het terras werden geraakt door een omvallende boom en dakpannen kwamen naar beneden. De politie heeft de omgeving daar afgezet zodat de brandweer de bomen kon verwijderen.

Omgevallen boom in Amsterdam-Zuid (Foto: Nik Peeters)

In de Gouden Bocht van de Herengracht waaiden diverse bomen om. Zo is te zien in een video op Twitter. Ook langs onder meer de Raamgracht, in het Vondelpark, langs de Amstel en in de Watergraafsmeer waaiden bomen om.

Stormschade aan de Herengracht (Foto: Jalmari Salminen)