Gemeente Amsterdam gaat de acht Citytrees aan de Valkenburgerstraat weghalen. De muren van mos zouden de lucht moeten zuiveren langs de straatkant, maar de gewenste verschoning wordt "bij lange na niet gehaald".

Adviseurs van Wageningen University and Research (WUR) en de GGD Amsterdam hebben een negatief advies gegeven over de bemoste muren, meldt de gemeente. De Citytrees zijn 16 vierkante meter groot en zouden evenveel lucht moeten zuiveren als 275 bomen.

Uit onderzoek blijkt dat de gewenste verschoning van de lucht van 10 tot 20 procent lang niet wordt gehaald, zelfs niet als er dubbel zoveel Citytrees komen te staan.

De boomvervangers hebben het circa anderhalf jaar volgehouden. Het project koste twee ton.

Al langer kritiek op de Citytrees

Het wetenschappelijk bewijs voor de werking van de natuurlijke luchtfilters was al "bijzonder mager", concludeerde een hoogleraar luchtkwaliteit van de WUR.

Een andere hoogleraar noemde de mosmuren "afleidingsmanoeuvres" voor het echte probleem van vervuiling. Het effect op de luchtkwaliteit zou minimaal zijn.

Ook toenmalig wethouder Pieter Litjens was niet overtuigd van de zuiverende werking. Bij de onthulling al zei Litjens dat de Citytrees geen definitieve oplossing waren en dat ze symboolbestrijding zijn.

Naar verloop van tijd werd het groene mos dor en sloeg het bruin uit. Om het zicht te ontnemen werden er schermen voor gehangen.

De leverancier zal de groene schermen binnenkort weghalen. Er wordt nu onderzocht of er bomen voor in de plek kunnen komen.