De planning voor de eerste werkzaamheden aan het miljardenproject Zuidasdok, waarvoor de A10 vijf weekenden dicht moet, wordt niet gehaald.

De werkzaamheden lopen na drie weekenden zo ver achter op schema dat dit niet meer kan worden ingelopen.

In vijf weekenden moest een dakdeel van 3 miljoen kilo door de buitenring van de A10 en onder twee sporen worden doorgeschoven. In het eerste weekend liep het project al vertraging op en ook afgelopen week werd de planning niet gehaald.

Ieder weekend werden er grote funderingspalen in de grond geschroefd. In het vijfde en laatste weekend, 7 tot en met 11 juni, zou de constructie dan op zijn plek worden geschoven.

Het dakdeel vormt het dak voor de Brittenpassage, een nieuwe onderdoorgang van station Zuid. Het gehele station wordt vernieuwd. Daarnaast verdwijnt het hart van de Zuidas onder de grond en is het plan om de A10 Zuid van vier naar zes rijstroken te verbreden. Het project liep al vanaf het begin vertraging op.

Verkeer rondom Zuid moest stilgelegd

Voor de werkzaamheden moest het treinverkeer rond station Zuid en het autoverkeer op de buitenring compleet worden stilgelegd.

Wanneer het dakdeel op zijn plek kan worden geschoven is nu zeer de vraag. Het stilzetten van auto- en treinverkeer moet doorgaans maanden of zelfs jaren van te voren worden ingepland.

De projectorganisatie moet opnieuw om de tafel met betrokken partijen als het GVB, de NS en Rijkswaterstaat. Gekeken wordt of het nog in de aankomende zomerperiode kan, maar daarbij moet rekening worden gehouden met vakantieverkeer.

De komende twee weekenden wordt de A10 Zuid wel nog afgesloten om het werk zoveel mogelijk af te krijgen.

Oplopende kosten

De werkzaamheden die nu plaatsvinden, werden juist naar voren geschoven omdat vaststond dat die al uitgevoerd konden worden. Zo kon er toch al met een deel van de bouw worden begonnen, zonder dat er gewacht moest worden op het voorontwerp.

De kosten van het project zijn tot nu toe met 100 miljoen euro opgelopen. Verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen heeft inmiddels opdracht gegeven om te kijken of het megaproject op bepaalde punten kan worden versoberd.

Of deze nieuwste vertraging voor hogere kosten zorgt, durft een zegsvrouw van Zuidasdok niet te zeggen.