ARTIS heeft dinsdag het nieuwe verblijf van twee nieuwe Japanse kraanvogels geopend. Het koppel deelt een gerestaureerde ruïne uit 1921 met paar sneeuwuilen.

Het is jaren geleden dat er Japanse kraanvogels in ARTIS verbleven. Jeugdleden van het Nationale Ballet opende het nieuwe verblijf vanmiddag met een dansvoorstelling waarvoor zij zich lieten inspireren door de vogels zelf. Japanse kraanvogels staan namelijk wereldwijd bekend om hun dans die zij met hun partners uitvoeren om hun band te versterken.

De sneeuwuilen waren wel al in ARTIS, maar zijn vanuit hun verouderde onderkomen naar het nieuwe verblijf verhuisd. In die nieuwe habitat woont binnenkort ook nog een baby-sneeuwuil. Een dag na de verhuizing legde moederuil namelijk een ei, waar zij nu op zit te broeden.

Het nieuwe verblijf is opgedeeld in twee gedeelten die zoveel mogelijk zijn aangepast aan de natuurlijke behoeften van de vogels. Aan de zijde waar de Japanse kraanvogels nu leven is rond de ruïne een drassig gebied met een slotgracht aangelegd, waar zij op zoek kunnen naar insecten, planten en waterdiertjes.

De sneeuwuilen bewonen sinds vandaag de vooral stenige zijde van de ruïne, waar hun natuurlijke omgeving onder meer met beplanting zo goed mogelijk is nagebootst. Hier hebben zij volgens ARTIS alle ruimte om te zitten, vliegen en te broeden.