De IJtunnel is dinsdag exclusief geopend voor fietsers, ander langzaam verkeer en hulpdiensten. Dat bevestigt GVB maandag op Twitter nadat wethouder Sharon Dijksma deze optie eerder overwoog.

Beide tunnels van de IJtunnel zijn dinsdag gesloten voor "snel" verkeer, zoals auto's. Ook voetgangers zijn, om veiligheidsredenen, dinsdag niet welkom in de tunnel.

Medewerkers van het stads- en streekvervoer staken van dinsdag- tot woensdagochtend uit protest tegen de pensioenleeftijd voor ov-personeel. De vakbonden willen dat deze leeftijd 66 jaar blijft en niet wordt verhoogd. Medewerkers zouden in het openbaar vervoer namelijk te maken hebben met fysiek en mentaal zwaar werk.

Volgens FNV doen alle leden van de vakbonden mee aan de landelijke staking. De NS raadt mensen aan de hele dag niet met de trein te reizen. De ANWB verwacht "overvolle" wegen.

Automobilisten zullen maandagavond de gevolgen van de staking al ondervinden, dan zijn zowel de IJtunnel als de Coentunnel afgesloten. "Er zijn voorbereidingen nodig om fietsers er morgen door te laten rijden, zoals het plaatsen van hekken", verklaart een woordvoerder van de gemeente. De IJtunnel sluit om 23.00 uur, de Coentunnel om 21.00 uur.