Het gerechtshof in Amsterdam heeft een 33-jarige man uit Polen veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor het mishandelen en verkrachten van een uitwisselingsstudente in maart 2016.

Daarnaast moet de verdachte twee schadevergoedingen aan het slachtoffer betalen voor materiële en immateriële schade. Deze zijn respectievelijk 1.147 en 20.000 euro.

Het incident gebeurde langs de Amstel ter hoogte van het Amstelpark op 18 maart 2016. Het slachtoffer werd van haar fiets geduwd, verkracht en ernstig mishandeld.

De verdachte stompte haar in het gezicht, waarbij zij ernstige verwondingen opliep en het bewustzijn verloor. Ze liep een gebroken oogkas, gebroken jukbeen en bloedingen in haar hoofd op.

De rechtbank legde eerder 42 maanden cel op. Het hof oordeelde dat er een ernstigere straf uitgedeeld moest worden. “Hij heeft een willekeurig slachtoffer aangevallen en verkracht en extreem geweld gebruikt”, aldus het hof.

De straf is wel lager dan de zeven jaar die het Openbaar Ministerie eiste, omdat de zes jaar "meer in lijn is met de straffen die in vergelijkbare gevallen worden opgelegd".

Na twee jaar kwam de politie de dader op het spoor door een DNA-match.