De Amsterdamse hoofdofficier van justitie Nicole Zandee (57) legt per direct haar taken neer om gezondheidsredenen. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM) Amsterdam donderdag bekend.

John Lucas, hoofdofficier van parket Oost-Nederland, zal haar tijdelijk waarnemen. In zijn afwezigheid neemt plaatsvervangend hoofdofficier Marthyne Kunst voor hem waar in Oost-Nederland.

Zandee volgde in februari 2018 hoofdofficier van justitie Theo Hofstee op. Daarmee was zij de eerste vrouwelijke Amsterdamse hoofdofficier van justitie.

Zandee begon haar carrière als gerechtssecretaris bij de rechtbank in de hoofdstad. In 1987 startte zij met de Raio-opleiding en daarna werkte zij als officier van justitie bij parket 's-Hertogenbosch en bij de Unit Synthetische Drugs. Ook was zij werkzaam als leidinggevende en rechercheofficier van justitie bij het parket in Breda.

Zandee was jarenlang hoofdofficier

Van 2005 tot 2010 was Zandee hoofdofficier van justitie in Roermond. Daarna bekleedde zij dezelfde functie bij het parket van Oost-Nederland, waar onder haar leiding de fusie tussen de parketten Arnhem, Zutphen, Zwolle en Almelo werd gerealiseerd.

Van 2015 tot 2018 was Zandee hoofdofficier van justitie in Oost-Brabant.

De precieze 'gezondheidsredenen' die haar nu doen besluiten te stoppen als Amsterdamse hoofdofficier van justitie, zijn niet bekendgemaakt.