De Amsterdamse brandweer heeft voor het eerst een brandweerman ontslagen voor het lidmaatschap van een motorbende, in zijn geval de Hells Angels. Dat is volgens de korpsleiding en de veiligheidsregio "onverenigbaar met het ambtenaarschap", bevestigt een woordvoerder van de brandweer Amsterdam-Amstelland donderdag na berichtgeving door Het Parool.

De woordvoerder wil aan NU.nl niet meer informatie kwijt over de zaak.

Het Parool schrijft dat het gaat om brandweerman Edwin M., die binnen de Hells Angels 'Pyro' zou heten. Hij zou al ongeveer twintig jaar lid zijn van de motorbende en een vooraanstaande functie bekleden binnen de Amsterdamse afdeling.

Hoewel M. gedurende zijn gehele lidmaatschap bij de Amsterdamse brandweer heeft gewerkt, heeft zijn ontslag nu vermoedelijk te maken met de 'cultuuromslag' waarmee commandant Leen Schaap de brandweer wil moderniseren. Onderdeel van die omslag is dat er meer aandacht moet komen voor de "integriteit" van het korps.

'M is door zijn lidmaatschap ongeschikt voor zijn functie'

In een ontslagbrief die M. eerder deze maand ontving, in handen van Het Parool, staat dat hij door zijn lidmaatschap van de Hells Angels "ongeschikt is voor zijn functie".

"Wij vinden het ongewenst dat u willens en wetens in omgevingen met personen verkeert van wie u kunt weten dat ze min of meer structureel misdrijven plegen, zich daar op laten voorstaan of daar openlijk voor uitkomen," schrijft het bestuur van de veiligheidsregio.

"Iedere medewerker dient zich te houden aan de geldende wet en interne regels en medewerkers dienen zich te realiseren dat ze 24/7 onderdeel zijn van de Brandweer Amsterdam-Amstelland."

'Motorbendes mogen worden geweerd uit Amsterdams korps'

In dezelfde ontslagbrief schrijft het bestuur dat leden van motorbendes uit het Amsterdamse korps mogen worden geweerd.

M. heeft twee advocaten in de arm genomen en gaat zijn ontslag aanvechten.