Een 72-jarige man is dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk, voor het plegen van ontucht met een zesjarig meisje. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam beslist.

De rechtbank sprak de man eerder vrij. De plaats waar de ontucht had plaatsgevonden, stond toen niet vermeld in de dagvaarding. Het Openbaar Ministerie (OM) herstelde deze vergissing in hoger beroep en eiste een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.

De man paste op 13 april 2015 op het destijds zesjarige dochtertje van de vriendin van zijn zoon. Het hof acht bewezen dat de verdachte die dag ontuchtige handelingen heeft verricht met het meisje in zijn woning.

Het hof weegt in het vonnis zwaar mee dat de man misbruik maakte van zijn rol als oppas en stiefopa, en van het vertrouwen dat het kind in hem zou hebben gehad. Ook zou hij het meisje hebben geïnstrueerd het misbruik als hun "geheimpje" te bewaren, en hierover niks te zeggen tegen haar moeder en stiefvader.

Hof: 'Straf past bij ernst misdrijf'

Hoewel de verdachte niet eerder strafrechtelijk is veroordeeld, vindt het hof de opgelegde straf passend. Dit gelet op de ernst van het misdrijf en de gevolgen voor het slachtoffertje.

Naast de celstraf moet de man ook een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. Dat is een bedrag van 56,84 euro aan materiële schade en 500 euro aan immateriële schade.