Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de plannen voor een verbouwing van de begane grond van de Stopera. De totale kosten daarvan worden geschat op 10 miljoen euro.

"Het moet een open, gastvrije en levendige plek worden", zegt wethouder Vastgoed Touria Meliani. "Onze vergaderzalen staan vooral in de avonduren vaak leeg"en dat is zonde."

Het stadhuis wordt daarom voor iedereen toegankelijker gemaakt. "Elke Amsterdammer kan straks met een initiatief komen en gebruikmaken van deze ruimtes", stelt de wethouder.

Ook de toegankelijkheid van het gebouw moet verbeterd worden. Daarom krijgen de ruimtes aan de kant van het Waterlooplein grotere openingen, zodat er een directere verbinding met het plein is. Daarnaast is het de bedoeling dat Amsterdammers overdag en vroeg in de avond toegang krijgen tot de binnentuin.

Amstel 1 richt begane grond in

De inrichting van de begane grond is in handen van ondernemerscollectief Amstel 1. Deze groep is bovendien de hoofdhuurder van deze verdieping. Verschillende maatschappelijke en commerciële bedrijven gaan zich vestigen op de benedenverdieping.

Bovendien gaat het Nationale Opera & Ballet een deel van de etage gebruiken. Zo worden er in de Boekmanzaal activiteiten georganiseerd die vooral gericht zijn op jong talent, experiment en ontwikkeling.

Zowel gevels als entreegebied worden verbouwd

Dankzij de huurinkomsten kunnen zowel de gevels aan het Waterlooplein als het entreegebied verbouwd worden, meldt de gemeente. Daarnaast is er daardoor budget voor meer groen in de binnentuin.

Eind 2019 moet de verbouwing van start gaan.