De gemeente gaat voor de huldiging van Ajax op het Museumplein donderdag de straten rondom het plein verkeersluw maken. Ook worden bezoekers gecontroleerd en kunnen reizigers in het openbaar vervoer flinke hinder ondervinden.

Gedurende de dag worden de omliggende straten rondom het Museumplein verkeersluw gemaakt. Dat betekent dat er in principe geen gemotoriseerd verkeer wordt toegelaten. Wel kunnen auto's en motoren uitrijden als de situatie het toelaat.

De toegang tot straten rondom het plein wordt gecontroleerd. De Johannes Vermeerbuurt wordt vanaf 7,00 uur helemaal afgesloten voor publiek. Alleen bewoners en mensen die in het gebied werken, kunnen toegang krijgen als ze zich identificeren of als ze hun adresgegevens kunnen laten zien.

Op de vier toegangsplekken tot het plein worden zogenoemde 'safety walls' geplaatst (hoek Van Baerlestraat - Paulus Potterstraat, De Lairessestraat ter hoogte van Hondecoeterstraat, Van Baerlestraat ter hoogte van de Moreelsestraat en de Gabriel Metsustraat ter hoogte van het Johannes Vermeerplein).

Bezoekers kunnen bij deze ingangen worden gefouilleerd. Ook kunnen de safety walls worden dichtgezet als het te druk op het plein wordt.

Museumplein verlaten hele dag mogelijk

Het Museumplein verlaten is de hele tijd mogelijk, benadrukt de gemeente. Wel moeten bewoners er rekening mee houden dat ze in de middag hun woning moeilijker kunnen bereiken.

Ook het openbaar vervoer zal flinke hinder ondervinden. In verband met de op- en afbouw van het erepodium en de hekwerken is een deel van de Van Baerlestraat lange tijd afgesloten.

Tussen de Paulus Potterstraat en het Roelof Hartplein kan er vanaf woensdagnacht tot vrijdagochtend niks rijden.

Maatregelen hebben gevolgen voor tramlijnen

De maatregelen hebben gevolgen voor vier tramlijnen. De lijnen 3 en 12 rijden in die tijd niet. De lijnen 2 en 5 rijden via een omleiding. Ook de buslijnen rijden om.

De huldiging begint om 16.00 uur en duurt tot 17.30. De gemeente wil het gebied 24 uur na afloop van de huldiging weer schoon hebben.