De gemeente, politie en Openbaar Ministerie hopen minder bezoekers te trekken naar de huldiging van Ajax door het evenement te laten starten om 16.00 uur. Zo moet de veiligheid van bezoekers geen gevaar lopen en de openbare orde beheersbaar blijven.

Dat valt op te maken uit antwoorden van de gemeente na vragen van AT5.

Als Ajax woensdag landskampioen wordt, zal de huldiging sinds lange tijd weer op het Museumplein zijn. Omdat dit gebied een beperkte capaciteit heeft, heeft de driehoek wel besloten de huldiging niet in de avond, maar al in de middag te organiseren.

"Uit ervaring weten we dat een huldiging in de avond enorme bezoekersaantallen trekt. De driehoek heeft daarom besloten dat de huldiging, vanwege de openbare orde en de veiligheid van de bezoekers, om 16.00 uur begint", laat de gemeente weten.

De laatste keer dat Ajax op het Museumplein werd gehuldigd, was in 2011. Toen dreigde het uit de hand te lopen en moest de ME charges uitvoeren. Sindsdien werd een huldiging van Ajax verplaatst naar het Arenapark.

Deur weer open
De Europa League-finale in 2017 werd wel live op het Museumplein op grote schermen getoond. Toen kwamen meer dan 100.000 supporters.

Hoewel de politie tijdens de viewing opriep om niet naar Amsterdam af te reizen omdat het Museumplein vol stond, concludeerde de gemeente na afloop dat de drukte beheersbaar was. Dat heeft de deur geopend om een huldiging weer naar het Museumplein te verplaatsen.