Enkele tientallen boten hebben zich dinsdagavond verzameld voor de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema uit protest tegen de voorgestelde nieuwe vaarregels. De demonstranten blokkeerden met hun boten de Herengracht en staken vuurwerk af.

"Voor de gewone Amsterdammer is straks geen plek meer op de gracht", zo stelt Stichting Pleziervaart. Daarom verzamelen tientallen boten vanaf 19.00 uur voor de ambtswoning aan de Herengracht. "Het doel is een statement naar de gemeente maken, als liefhebbers van Amsterdam, grachtengenieters met boten."

Tijdens het protest werd hard getoeterd. Ook waren er spandoeken opgehangen met teksten als 'Niet verbieden maar handhaven'. Het zijn voornamelijk kleine pleziervaartuigen die aan de demonstratie meedoen.

In de raad wordt morgen gestemd over de nieuwe regels voor pleziervaart. Er wordt onder meer gepleit voor een maximum van twaalf personen op een boot en een vaarverbod tussen 23.00 en 07.00 uur. Dit zou volgens politieke partijen de overlast verminderen, maar booteigenaren zijn van mening dat dit "de vrijheid van individuen en de pleziervaart inperkt".