Studentenunie ASVA maakt zich nog altijd zorgen over de onveilige woonsituatie van studenten in sommige delen van Amsterdam - vooral Zuidoost. Volgens de unie zijn er sinds twee maanden al 39 "ernstige" meldingen binnengekomen bij het Meldpunt Onveilig Wonen. Eind februari uitte de unie ook al haar zorgen over de woonsituatie in Amsterdamse studentenwoningen.

Volgens de ASVA gaat het bij de "ernstige" meldingen om onder meer inbraak, geweld, een beroving of een zedendelict. Vooral de Spinozacampus en de naburige flats Echtenstein en Bergwijkdreef worden als onveilig ervaren. Daar kwam bijna de helft van de meldingen vandaan. Ook de studenten op de NDSM-werf voelen zich volgens de studentenunie vaak niet veilig.

Bovendien zijn vrijwel alle binnengekomen meldingen afkomstig van complexen aan de rand van de stad. "Studenten worden nu ingezet als pioniers in gebieden die nog aan het ontwikkelen zijn. Daar is 's avonds bijna niemand op straat en dat zorgt voor onveilige situaties. Bij de ontwikkeling van studentenhuisvesting zal er meer aandacht moeten komen voor dit probleem."

"Dat studenten zulke onveilige situaties ervaren op de plek waar ze wonen is onacceptabel", vindt ASVA-voorzitter Alba van Vliet. "Er wordt al jarenlang weinig aan gedaan. De gemeente, woningcorporaties en de politie moeten nu echt snel met structurele oplossingen over de brug komen."