De Amsterdamse kunstinstelling Mediamatic serveert van woensdag tot zaterdag een vijfgangenmenu waarin menselijk bloed, zweet, haar, huid en traanvocht zijn verwerkt. De maaltijd maakt deel uit van een project over het eten van de mens.

Naast een prijs van 49 euro moeten gasten ook een stukje van het eigen lichaam geven. Hierbij kan worden gekozen uit het doneren van bloed of traanvocht, het vijlen van de nagel of het harsen van een stukje huid.

Mensen die geen stukje van hun lichaam willen doneren zijn toch welkom. Voor hen staat een plantaardig diner op het menu.

Organisator Willem Velthoven wil met het menu mensen bewustwording creëren van dierconsumptie. "Waarom is het geoorloofd om alle wezens voor onze doeleinden te gebruiken, maar gaat men op de achterste poten staan wanneer een stukje mens wordt gebruikt?"

Kunstenaars en chefkok gaan dieper in op eten van mensen

Kunstenaar Gwen van der Zwan, een van de bedenkers van het project, vindt het belangrijk dat er wordt gesproken over het consumeren van dieren en mensen. "Dat is het mooie aan kunst: het geeft een podium aan onderwerpen waarop een taboe heerst."

Naast Van der Zwan zullen kunstenaars Krisztina Czika en chefkok Bryce Steba vragen beantwoorden over de consumptie van de mens en dieper ingaan op onder andere de smaak en de vraag of het eten van mensen ethisch verantwoord is.