Zondag 5 mei wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland gevierd met het jaarlijkse Bevrijdingsfestival Het Vrije Westen. Naast het festival vinden in Amsterdam ook andere activiteiten plaats.

Het gratis Bevrijdingsfestival wordt gehouden op het Cultuurpark Westergasfabriek. Hier zijn zeven podia opgebouwd waar zaterdag tussen 11.00 en 23.00 uur uiteenlopende muzikanten optreden.

Op de Sena Performers Stage zijn dat Kraantje Pappie, Johan, New Cool Collective, Kuenta I Tambu, Nina June en Wies.

Op het Vrijheidspodium spelen Scram C Baby, AlascA, Eerie Wanda, Valvetronic, Space Ants en Larry Gus. Diskjockeys Stefano Richetta, Midnight Sound System, Flashy-T, Pablo Discobar Soundsystem en Julian Alexander verzorgen de deuntjes op podium Click x Westerunie.

Naast muziek is er ook ruimte voor andere activiteiten op het Cultuurpark Westergasfabriek. Zo worden er vrijheidscolleges gegeven in het Ketelhuis, kan er gegeten worden bij diverse rijdende keukens en zijn er talloze dingen te doen voor kinderen.

Het Vrije Westen maakt dit jaar gebruik van harde plastic bekers om zo het afval te beperken. Deze zijn te verkrijgen voor een halve munt statiegeld en kunnen bij het verlaten van het festival worden geschonken aan een goed doel naar keuze.

Kinderbevrijdingsfestival

In het Vondelpark is er een bevrijdingsfestival speciaal voor kinderen. Speciale ‘erfgoeddragers’ stellen vragen aan ouderen uit de buurt over de oorlog. Ook krijgen de kinderen zelf de kans om vragen te stellen aan Amsterdammers die de tweede wereldoorlog meemaakten.

Verder is er een slapstick-theatervoorstelling genaamd ‘De Gruffalo’ en kan er meegedaan worden aan theaterworkshops. In het Openluchttheater zullen meerdere concerten plaatsvinden en kinderen kunnen heel wat spelletjes spelen.

Nieuw-West zegt dingen

Op Plein ’40-’45 in Amsterdam Nieuw-West is zondag ruimte voor spoken word, muziek en storytelling. Daarvoor worden twee tenten opgetuigd. De line-up bestaat onder andere uit Luan Buleshkaj, Soufiane Moussouli, Zaii Anders, Guillano Herdigein en Nicole Kaandorp.

Mensen kunnen zich bovendien aanmelden voor een gratis vrijheidsmaaltijd. Deze zal worden verzorgd door plaatselijke ondernemers.

Weersverwachting

De verwachting is dat de zon op Bevrijdingsdag af en toe doorbreekt. De kans op neerslag is zeer klein met tien procent. Het zal zo’n 10 graden worden.