De officier van justitie heeft maandag voor de rechtbank in Amsterdam geldboetes en celstraffen geëist tegen acht personen. Zij staan terecht omdat zij niet voldeden aan het bevel het ADM-terrein in Amsterdam-Noord in januari te verlaten toen het terrein bestuursrechtelijk werd ontruimd.

De officier eiste tegen zes verdachten (twee mannen en vier vrouwen, in leeftijd variërend van 27 tot 45 jaar) een geldboete van 200 euro. Tegen twee verdachten, van wie de identiteit onbekend is, eiste de officier bij verstek vier dagen gevangenisstraf met aftrek van voorarrest. Die straf staat gelijk aan een geldboete van 200 euro.

Na een jarenlange juridische strijd over het ADM-terrein in Amsterdam-Noord, tot aan de Raad van State toe, werd uiteindelijk besloten tot een bestuursrechtelijke ontruiming van het terrein op 7 januari 2019.

De verdachten die maandag aanwezig waren bij de zitting waren de daadwerkelijke bewoners van het terrein. Zij betoogden dat ze wel wisten dát ze het terrein moesten verlaten, maar niet wannéér.

De officier stelde maandag echter dat het voor iedereen duidelijk was dat het terrein die dag zou worden ontruimd, en dat alle bewoners dus ook moesten vertrekken. "Bij het zien van de politie klom een aantal personen in een kunstwerk [..] Alle verdachten hebben de ontruiming meer dan actief gefrustreerd en verdienen daarvoor straf", aldus de officier van justitie.

De rechter doet op `13 mei uitspraak.