De politie Amsterdam heeft tijdens het zonnige paasweekend flink wat bekeuringen uitgedeeld. Er werden onder meer boetes uitgedeeld aan dronken kapiteins en te snel varende speedboten. Ook werd er een eind gemaakt aan een striptease op een passagiersschip, meldt de politie.

Door het mooie weer tijdens het paasweekend werd er weer druk gevaren door de grachten en op het IJ. In de directe omgeving van de stad werd er flink gecontroleerd en dat leverde een lange lijst aan overtredingen en hulpverzoeken op.

Zo moesten ruim tachtig kapiteins blazen en bleken er negen met te veel alcohol op achter het roer te staan. Verder werden ouders aangesproken die hun kinderen - jonger dan 13 jaar - een speedboot lieten besturen. En werd een illegale rondvaart op het afgesloten IJ voortijdig beëindigd.

De politie verleende assistentie bij een aanvaring tussen twee cruiseschepen. Opvarenden van een vastgelopen bootje bij de Houthavens werden geholpen. Zij hadden gele boeien, die waarschuwen voor ondiep water, genegeerd.

Bij de controles werkte de politie samen met Waternet, de Belastingdienst en handhaving van de gemeente.