Zo'n vijftig buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) hebben zich dinsdagochtend op de Dam in Amsterdam verzameld als protest voor meer geweldsmiddelen.

Al wekenlang voeren de boa's actie in de stad omdat ze graag meer geweldsmiddelen, zoals een wapenstok en pepperspray, willen hebben.

De boa's zijn nog steeds van plan op Koningsdag in de avond binnen te blijven. Ook schrijven ze zes dagen lang geen boetes uit.

Dinsdagochtend doen handhavers op een podium op de Dam hun verhaal over hun werk. "Een collega kreeg een klap van een burger toen hij een flyer uitdeelde", vertelt een van hen.

"Die burger kreeg een waarschuwing vanwege een kleine overtreding. Hem werd nog uitgelegd dat we vanwege onze stakingsactie geen bekeur uitschrijven en het bij een waarschuwing bleef, maar toch gaf hij mijn collega een klap in het gezicht."

'Wapenstok en pepperspray werken preventief'

De boa's vinden dat zij niet goed genoeg zijn uitgerust voor de taken die zij moeten uitvoeren. "We staan namelijk vaak in de frontlinie, maar met een lege riem. Zoals een bouwvakker zonder veiligheidshelm.

Volgens de handhavers werken een wapenstok en pepperspray preventief en kan zo afstand en rust worden gecreëerd.

Dat boa's niet voldoende zouden zijn opgeleid voor het uitrusten van deze geweldsmiddelen, wijzen zij van de hand. "Boa's zijn goed opgeleid en getraind met een volledige Mbo-opleiding en regelmatige training", aldus de Nederlandse BOA Bond en Vakbond BOA ACP.