De gemeente heeft besloten alle zeven stadsloketten voortaan eerder op de dag te sluiten. Per 1 september sluiten de stadsloketten om 18.00 uur, waar dit nu nog om 20.00 uur is. Alleen op de donderdagavond zullen de loketten nog tot 20.00 uur open blijven.

De gemeente geeft aan dat het verwacht dat het in de toekomst waarschijnlijk minder druk wordt bij de stadsloketten. Zo is de geldigheid van paspoorten en ID-kaarten verlengd van vijf naar tien jaar, waardoor mensen minder vaak het stadsloket zullen bezoeken voor verlenging.

Ook zullen meer diensten online worden aangeboden. Dit is nu al het geval met het verlengen van het rijbewijs en het aankondigen van een huwelijk.

Eind vorig jaar werden al 42 werknemers van verschillende stadsloketten in de stad ontslagen. Bovendien eisten flexwerkers een vast contract. Met het eerder sluiten van de stadsloketten worden de besparingen uit het coalitieakkoord gerealiseerd.

Donderdagavond is volgens de gemeente de drukste avond. Vandaar dat de loketten op deze avond wel gewoon tot 20.00 uur open blijven.