De Noord/Zuidlijn en Hotel Jakarta zijn woensdagavond in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de Amsterdam Architectuur Prijs 2019. De vakjury bekroonde de Noord/Zuidlijn met de Gouden A.A.P. en Hotel Jakarta kreeg deze prijs uit handen van de publieksjury.

De Gouden A.A.P. is zowel een onderscheiding voor de architect als voor de opdrachtgever van een project dat het jaar voor de uitreiking is gerealiseerd.

Bij de winnaar van de vakjuryprijs gaat het om Benthem Crouwel Architects en Metro en Tram - gemeente Amsterdam. De juryleden waren het er unaniem over eens dat de Noord/Zuidlijn boven alle andere projecten uitsteekt.

Vooral het hoge vakmanschap van de Noord/Zuidlijn en het positieve effect op het openbaar vervoer waren voor de jury doorslaggevend. In het rapport wordt lovend over het ontwerp van de metrolijn geschreven: "De detaillering is terughoudend en tegelijk van een tijdloze allure."

Hotel Jakarta wint de publieksprijs

Bij de publieksprijs kwam Hotel Jakarta als beste uit de bus. In het juryrapport staat dat het hotel een voorbeeldproject is voor de stad. Het gebruik van veel groen en duurzame innovaties hoopt de jury ook bij andere nieuwe projecten terug te zien. De prijs voor het hotel gaat naar ontwerpbureau SeARCH en naar opdrachtgever Westcord Hotels.

De Gouden A.A.P. werd dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt door Architectuurcentrum Amsterdam. De uitreiking vond plaats in de Posthoornkerk in de Haarlemmerstraat. De twee winnaars zijn gekozen uit tien kanshebbers voor het beste Amsterdamse gebouw van afgelopen jaar.