De Amsterdamse aanpak om statushouders uit de bijstand te krijgen, is succesvol geweest, meldt wethouder Rutger Groot Wassink (sociale zaken).

Vorig jaar gingen 691 statushouders uit de bijstand naar een fulltimebaan, terwijl was gemikt op 400 (173 procent). 661 statushouders kregen een parttimebaan en 140 begonnen met een opleiding.

Sinds juli 2016 worden statushouders in Amsterdam intensief worden begeleid door een klantmanager, soms al vanaf het moment dat ze in het azc van Amsterdam aankomen. Ze kregen taaltraining en jobhunters gingen voor hen op zoek naar een geschikte baan.

De aanpak moet ertoe leiden dat minstens de helft van de statushouders binnen drie jaar uit de bijstand komt.

'Procentueel gezien goed resultaat'

Sinds juli 2016 zijn 4078 statushouders opgenomen in de Amsterdamse aanpak. Van hen zijn er 1259 uitgestroomd uit de bijstand naar een fulltimebaan en 1413 naar parttimewerk (met mogelijk nog een klein deel aanvullende bijstand). Procentueel gezien is het een goed resultaat, zegt de woordvoerder van de wethouder.

Landelijk gezien heeft 2,5 jaar na het verkrijgen van de verblijfsvergunning 11 procent van de statushouders werk, zo blijkt uit CBS-gegevens.