Rijkshavenmeester Marleen van de Kerkhof wordt plaatsvervangend commandant bij de Amsterdamse brandweer. Van de Kerkhof treedt toe tot de korpsleiding en gaat leiding geven aan de sector risicobeheersing en preparatie.

Van de Kerkhof is op dit moment Rijkshavenmeester Amsterdam-IJmond en Directeur Centraal Nautisch beheer Noordzeekanaal. Daar rondt ze nu haar werkzaamheden af.

Van de Kerkhof heeft nog geen ervaring binnen de brandweer. Ze begint op 1 juli aan haar nieuwe baan.

Binnen de Amsterdamse brandweer wordt ze nadrukkelijk verantwoordelijk om het vertrouwen tussen de uitrukdienst en de korpsleiding te herstellen.

In februari heeft een groot deel van de uitrukdienst het vertrouwen in de korpsleiding opgezegd. Dit deden zij omdat volgens hen de leiding ervoor kiest om een "eens zo prachtige en sociale organisatie" negatief neer te zetten.

Schaap: 'Blij met aanstelling Van de Kerkhof'

Brandweercommandant Leen Schaap stelt in een reactie blij te zijn met de aanstelling van Van de Kerkhof. "Marleen heeft veel ervaring in een uitvoerende organisatie en kent de regio en de bestuurlijke verhoudingen.

"Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat zij samen met iedereen op een goede wijze een bijdrage kan leveren aan de verdere uitvoering van onze bestuurlijke opdracht van modernisering, flexibilisering en doorbreken van het onderling wantrouwen binnen de brandweer."