De rechtbank in Amsterdam heeft woningbouwvereniging Eigen Haard een verbod opgelegd om huizen in de Wegener Sleeswijkbuurt volledig van het gas te halen. Dat bevestigt een woordvoerder van de rechtbank Amsterdam dinsdag na berichtgeving door het Financieele Dagblad.

Bewoners van 157 sociale huurwoningen stapten naar de rechtbank omdat het niet duidelijk was hoeveel de renovatiewerkzaamheden van de huizen in die buurt in Nieuw West zouden gaan kosten, zo schrijft het Financieele Dagblad.

Eigen Haard wil het complex renoveren tot zogenoemde NOM-woningen. Dit houdt in dat de woning gemiddeld net zoveel energie produceert als dat er wordt verbruikt. Hiervoor moet de woning worden geïsoleerd, zonnepanelen worden aangebracht en in plaats van verwarming op gas een warmtepomp worden geplaatst die werkt op elektriciteit.

De kantonrechter oordeelde dat er te veel risico's aan de renovatie kleven voor de bewoners, in het bijzonder met betrekking tot de consequenties voor de uiteindelijke woonlasten. Dit weegt de rechtbank zwaar mee, aangezien het hier huurders betreft met een minimuminkomen.

Zo mag het niet de bedoeling zijn, zo stelt de rechter, dat de kosten van de renovatiewerkzaamheden via een huurverhoging en een verhoging van de servicekosten worden doorberekend aan de huurders. Eigen Haard heeft in haar voorstel bovendien, zo luidt de uitspraak, onvoldoende rekening gehouden met het risico dat de renovatie mogelijk niet leidt tot een verminderde energiebehoefte. "Daarom kan het voorstel niet als redelijk worden aangemerkt", aldus de kantonrechter.