Bij de Prins Hendrikkade is begonnen met de aanleg van de bouwkuip van de nieuwe ondergrondse fietsenstalling. De stalling strekt van de Martelaarsgracht tot aan het Damrak en zal plek bieden aan 7000 fietsen.

De bouw van de fietsenstalling is onderdeel van het grootschalige project 'De Entree', waarmee wordt gewerkt aan de vernieuwing en uitstraling van het gebied ten zuiden van Centraal Station.

Het project startte in 2018 en zal naar verwachting binnen vijf jaar worden afgerond.

Voor de fietsenstalling, die grotendeels onder water wordt gebouwd, zijn eerst heipalen de grond in geslagen. Nu is gestart met de constructie van de bouwkuip.

Werkzaamheden zorgen voor geluidsoverlast

"We beginnen met het trillen van de damwanden waarna de contouren van de bouwkuip zichtbaar worden. Daarna pompen we hem leeg en wordt de fietsenstalling verder afgemaakt", vertelt omgevingsmanager Anouk Busger op Vollenbroek.

De werkzaamheden zullen helaas voor de omwonenden voor veel geluidsoverlast zorgen. "We hebben in samenspraak met de buurt besloten om vier dagen per week van negen uur 's ochtends tot acht uur 's avonds door te werken."

De werkzaamheden hebben weinig gevolgen voor het verkeer. Alleen tijdens het inhijsen van de damwanden wordt het tramverkeer tijdelijk stilgelegd.