Bij het politieoptreden rond de voetbalwedstrijd Ajax-Juventus van woensdag zijn zaken misgegaan, ondanks heldere, vooraf gemaakte afspraken. Die conclusie trekt de Amsterdamse driehoek vrijdag, bestaande uit burgemeester Femke Halsema, de korpschef van de politie en de hoofdofficier van justitie.

De Mobiele Eenheid (ME) richtte waterkanonnen op supporters, onder wie kinderen en mensen in rolstoelen. Doel was om een zogenoemde Entrada met fakkels en vuurwerk te voorkomen, vanwege de gevaren voor betrokkenen.

De driehoek geeft aan op korte termijn in gesprek te willen gaan met vertegenwoordigers van de Ajax-aanhang. "Ook wordt er onderzoek gedaan naar de bruikbaarheid van waterwerpers", aldus de gemeente in een verklaring.

"Gebruik van (zwaar) vuurwerk in een opeengepakte mensenmassa tijdens een Entrada levert een gevaarlijke en onoverzichtelijke situatie op", aldus de driehoek. Daarbij verwijzen de autoriteiten naar de wedstrijd van Ajax tegen Dinamo Kiev waarbij in augustus drie gewonden vielen, voertuigen beschadigd raakten en grote rookoverlast ontstond tijdens een Entrada.

Demonstratie tegen politie-optreden verplaatst

Een voor zaterdagmiddag geplande demonstratie bij de ambtswoning van burgemeester Halsema wordt op dringend advies van de politie verplaatst naar het plein voor het Amsterdamse stadhuis. Het zou onder meer gaan om een ludieke actie van demonstranten met waterpistolen. Via sociale media wordt opgeroepen om te komen protesteren.