De straten in het in opbouw zijnde Centrumeiland bij IJburg krijgen tijdelijke straatnamen. Dit komt omdat er nog geen besluit is genomen over de definitieve straatnamen. Dat heeft het stadsbestuur deze week besloten.

De tijdelijke straatnamen zijn 'De eerste straat' tot en met 'De achtentwintigste straat'.

Over de straatnamen is veel discussie. Zo vond stadsdeel Oost de bedachte straatnamen, gebaseerd op de Slag om de Zuiderzee van 1573, "bijna onuitspreekbaar". Het ging bijvoorbeeld om straten die vernoemd waren naar 'Schipper Taems Fredericksz en Pieter Freecksz'.

Inmiddels is er een ander thema gekozen, namelijk 'Kolonialisme en slavernij'. "Dit doet recht aan de verschillende bevolkingsgroepen van Amsterdam", stelt het stadsbestuur.

Deze straatnamen zijn echter nog niet bekend. Bewoners van Centrumeiland hebben wel al een tijdelijke naam nodig om bijvoorbeeld water- en elektriciteit aan te vragen, vandaar dat er nu tijdelijke namen komen.

De eerste woningen op Centrumeiland worden vanaf 2021 gebouwd. De besluitvorming over de definitieve namen zal volgens het stadsbestuur wel plaatsvinden voordat de bewoners verhuizen naar de nieuwe wijk.