Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt twee mannen van fraude met inburgeringsexamens vanuit een taalbureau in Amsterdam. Deze verdachten zijn dinsdag door de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam voor dertig dagen in voorlopige hechtenis gesteld.

De Recherche Inspectie SZW, de toezichthouder op het terrein van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, arresteerde de verdachten op 24 maart. Het OM verdenkt hen van diefstal van examens, oplichting, mensensmokkel en het witwassen van de inkomsten hieruit.

De mannen gaven leiding aan een taalbureau voor inburgering in Amsterdam. Zij hielpen leerlingen van hun bureau vermoedelijk op frauduleuze wijze het inburgeringsexamen te halen. Zo werden die mogelijk gericht getraind in het geven van de juiste antwoorden en zou een persoon de kandidaten op afstand hebben geholpen met het examen.

Op deze manier zou het taalbureau immigranten hebben geholpen bij hun verblijf in Nederland. Bovendien, zo stelt het OM, verkregen en verspreidden de verdachten de examenvragen op onrechtmatige wijze.

Recherche doorzocht drie woningen in Amsterdam

Op 24 maart werden de mannen dus aangehouden. Daarbij doorzocht de Recherche Inspectie SZW drie woningen in Amsterdam, waarbij behalve administratie ook drie auto's in beslag werden genomen.

In november vorig jaar leidde het onderzoek naar frauduleuze taalbureau's al tot de aanhouding van een destijds 32-jarige man, die vermoedelijk de kandidaten op afstand zou hebben geholpen met het geven van de juiste antwoorden tijdens hun inburgeringsexamen.